Rádió születik: Interjú Holcz Csaba Krisztiánnal

Mikor az újságírói projekthez csatlakoztam, eldöntöttem, hogy az újságírás minden formáját kipróbálom. A soron következő az interjú. Mivel, az újságírás mellett a rádiózást is választhattam volna, az első interjú téma adott volt számomra. Megkértem Holcz Csaba Krisztián barátomat a rádió főszerkesztőjét, hogy egy interjú keretében mesélje el, hogyan fogtak hozzá a rádiós munkához? Csabával a könyvtárban futottunk össze. Éppen a számítógépnél dolgozott, de azért volt egy kis ideje és válaszolt néhány kérdésemre.

TRAFIKANT ANDRÁS: Mit gondolsz, miért éppen téged választottak főszerkesztőnek? Talán azért, mert mindig is érdekelt a rádiózás, vagy teljesen más van a háttérben?

HOLCZ CSABA KRISZTIÁN: A média világa a középiskola alatt vált érdekessé számomra, mikor jelentkeztem az éppen újraszerveződő iskolarádióhoz. Sok segítséget kaptam és magam is sok időt fektettem a rádiónkba és a saját karrierem építgetésébe. Lehetőségem volt több médiaműfajban is próbálkozni és eredményt elérni.
Azért választottam rádiós projektet, mert úgy érzem még nem értem el és tanultam meg elég dolgot ebben a szakmában. Amit viszont eddig tanultam igyekeztem bemutatni és hasznosítani. Végül kijelöltek arra, hogy próbálkozzak meg a főszerkesztői poszttal.

csaba1

T.A.: Ez a projekt már egy ideje elkezdődött. Milyen nehézségekkel kellett szembenéznetek a legelején?

H.CS.: Mindenki rengeteg lelkesedéssel és szorgalommal vágott bele a rádió felépítésébe, de az első lépések a legnehezebbek. Kell egy név, sőt egy teljes arculat a rádiónak, amit mind el tudunk fogadni. Leginkább ennek a megtalálása okozott nehézséget.

T.A.: Hogyan sikerült leküzdeni ezeket a problémákat?

H.CS.: Mindig felmerült egy-egy ötlet és le is írtuk őket. A legutóbbi találkozónkon már rengeteg kulcsszó gyűlt össze és hamarosan teljes lesz az arculatterv.

T.A.: Milyen szempontok alapján osztottátok szét a feladatokat?

H.CS.: Ez volt a legegyszerűbb. Szerencsére mindannyian más területen érezzük magunkat otthon, de belevágunk bármilyen más kihívásba. Egyelőre még az alapokat tanuljuk, hiszen ma már nem elég egy feladatkör ismerete.

csaba3

T.A.: Milyen ötletek merültek fel először?

H.CS.: Mindet nem tudnám felsorolni, és nagyon sokat csak megmosolyogtunk, de papírra került, hiszen ez a brainstorming szabálya. Az első ötleteink nem voltak elég pontosak azzal kapcsolatban, hogy mit is akarunk csinálni és mivel akarunk foglalkozni.

T.A.: Melyek azok, amik ezek közül megmaradtak?

H.CS.: A kezdeti terveink sokat formálódtak mostanra. Az biztos volt, hogy egy kulturált, fiatalos és színes rádiót akarunk létrehozni. Ami talán a legfontosabb, hogy mi megmaradtunk. Lehet bármilyen tervünk, a mi hangunk fogja legjelentősebben formálni a rádiót.

T.A.: Kitaláltátok, hogy milyen lesz a rádió arculata?

H.CS.: Már igen közel állunk a teljes arculathoz. A legutóbbi megbeszélésünkön nagyon sokat haladtunk ezzel a feladattal és sikerült megtalálnunk a közös irányt.

T.A.: Mikor lehet majd először hallani benneteket?

H.CS.: Jelenleg a legfontosabb feladatunk a tanulás és egy hosszútávon is működő rádió létrehozása. A fesztiválon, amikor bemutatjuk mit értünk el, biztos lesz műsorunk. Addig is podcast formájában hallhatjátok majd a műsorainkat. Pontos időt még nem tudok mondani, de az órákon is sokat haladunk a tanulással és már megbarátkoztunk a stúdióval is.

csaba2

T.A.: Végezetül, mesélnél nekünk a jövőbeni terveitekről?

H.CS.: Szeretnénk az iskola falain kívül is ismertté válni. Én úgy remélem, hogy sikerül felhívnunk magunkra a figyelmet és mi is egy „főiskolai projektből indult világsiker” leszünk. Ebben az iskolában nagyon fontosnak tartják a karrierépítést és ez nagy lehetőség lehet erre.

Az interjút készítette Trafikant András

2014.Október

Posted on October 10, 2014, in ÉLETÜNK and tagged , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: